گیربکسهای صنعتی یکی از پرکاربردترین و مهم ترین قطعات در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی بزرگ و کوچک میباشند. گیربکس صنعتی نوعی ماشین صنعتی است که وظیفه انتقال نیروی مکانیکی و کنترل سرعت و شدت آن قدرت را بر عهده دارد. گاهی جهت سبک تغییر میکند. به عنوان مثال، نیروی رفت و برگشتی تولید شده توسط یک موتور میتواند توسط یک گیربکس به نیروی چرخشی تبدیل شود. تا انتها با
صنایع گیربکس پولادین پارتهمراه باشید.
انواع گیربکس صنعتیدر دسته بندیهای مختلف
گیربکسهای صنعتی به روشهای مختلفی طبقه بندی میشوند. هزینه گیربکسهای صنعتی در این دستهها نیز میتواند متفاوت باشد. از این رو نوع جداسازی این گیربکسها نیز متفاوت است. مهمترین طبقه بندی گیربکسهای صنعتی:
بر اساس نوع عملکرد
کاهش گیربکس
جعبه ابزار کوهنوردی
بر اساس نوع دستگاه
جعبه دنده خورشید
گیربکس شفت موازی
گیربکس نود دنده
بر اساس نسبت تبدیل
گیربکس 2 محوره
گیربکس سه محوره
گیربکس چهار محوره
البته این تنها بخشی از توزیع گیربکسهای صنعتی است. این ماشین آلات مهم و مهم گاهی به صورت جداگانه یا به صورت کامل با موتور (گیربکس برقی یا موتور با گیربکس) بنا به نیاز مصرف کنندگان و سفارش آنها ساخته و عرضه میشوند. انتخاب انواع گیربکس صنعتیبر اساس نوع کاربرد گیربکسهای صنعتی پس از محاسبات دقیق توسط کارشناسان و مهندسان مکانیک صورت میگیرد. در واقع باید ضریب تبدیل، توان خروجی، نوع تبدیل و سایر موارد لازم را محاسبه و بررسی کرد و سپس گیربکس مناسب را انتخاب کرد.
دنده کاهنده
این نوع گیربکسها معمولاً بین محرک و محرک (موتور و جسم متحرک) قرار میگیرند و گشتاور مورد نیاز را تولید میکنند. نکته مهم این است که گیربکسهای کاهش دهنده همانطور که از نامشان پیداست باعث کاهش دور موتور و افزایش گشتاور خروجی میشود. در واقع رابطه بین کاهش سرعت و افزایش گشتاور معکوس میشود. به عبارت دیگر، با کاهش دور موتور، گشتاور افزایش مییابد. گیربکسهای حلزونی، جعبههای تعلیق و جعبه دندههای جرثقیل از انواع جعبههای احیا هستند.
گیربکس اضافی
این نوع گیربکسها عملکردی برعکس گیربکس کاهشی دارند و در صنایع بزرگ مانند صنایع پالایشی که دور موتور بالا مورد نیاز است استفاده میشود. برخی از گیربکسهای خورشیدی جعبههای اکستنشن هستند.
گیربکس حلزونی
این نوع گیربکس از یک سنبه فولادی سخت شده تشکیل شده است که به یک چرخ دنده کرم مسی بزرگ متصل است. گیربکسهای این نوع در سیستمهای بالابر و آسانسور، نوار نقاله، دمنده، تهویه، دیزل ژنراتور و سیستمهای انتقال مواد کوچک استفاده میشود. این گیربکسها به راحتی نصب میشوند و در معرض فرسودگی بالایی هستند، بنابراین در صنایعی مانند فولاد و سیمان به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند. گیربکسهای حلزونی از پوسته چدن یا آلومینیوم، شکل محور و سوراخ ساخته میشوند.
گیربکسهای حلزونی
این نوع گیربکس که شفت مستقیم و کواکسیال نیز نامیده میشود از چند چرخ دنده با ساختار مارپیچ تشکیل شده است. چرخ دندهها با حرکت نقطهای روی سطح دنده با پروفیلهای مورب در امتداد شفت کاهنده بر اساس ساختار پیچ، نیروی موتور را منتقل میکنند. کاربرد این نوع کاهنده در صنایع مختلف به دلیل ابعاد کوچک و کارایی مناسب بسیار گسترده است.
گیربکس مارپیچ با کاهش دور موتور، گشتاور خروجی را افزایش میدهد. با توجه به نوع طراحی دنده این نوع گیربکس (مارپیچ و سطح صاف و منحنی آن)، میزان صدای تولیدی این نوع گیربکس نسبت به انواع دیگر بسیار کمتر است. اگر به جای چرخ دنده مارپیچ از چرخ دنده استفاده میشد، میزان صدای تولید شده توسط گیربکس چندین برابر بیشتر میشد. گیربکسهالیکال در سه دسته
مورب
مخروط
داخل
تقسیم شده این نوع گیربکس برای کاربردهای سنگین مانند معادن، بالابرهای ساختمانی، حمل و نقل و ساخت مخزن استفاده میشود.
گیربکس خورشیدی یا سیاره ای
گیربکس خورشیدی در دو نوع کاهشی و افزایشی تولید میشود. به همین دلیل از این نوع گیربکس صنعتی بیشتر از مدلهای دیگر آن استفاده میشود. راندمان بالای گیربکسهای خورشیدی یا سیارهای و توانایی تولید توان بالا در فضای محدود از دیگر دلایل محبوبیت آن است. کاهش سرعت رول در چاپگر و دستگاه بسته بندی محصولات تجدیدپذیر دو نمونه از کاربردهای انرژی خورشیدی است.
این نوع کاهنده در نسخههای تک مرحله ای، چند مرحله ای، پایه، فلنج و شفت تولید میشود. چنین تنوعی امکان استفاده از آن را در مکانهای مختلف و افزایش اثربخشی آن فراهم میکند.
گیربکس پینیون کرانویل
این نوع جعبه شامل یک جعبه تجاری با دو اتصال پیچی 90 درجه و چرخ دندههای مارپیچ متعدد میباشد. سر و صدای کمتری دارد و به نیروی محرکه بالاتری نسبت به گیربکسهای پینیون کروگویل که برای انتقال نیرو در سیستمها و ماشینهای دارای محورهای دوار و غیر چرخشی استفاده میشوند، نیاز دارد.